2014. október 29., szerda

Halloween falatok

Ahogy a többi ünnepen is, halloweenkor is imádom a sütögetést, és már hetekkel hamarabb gyűjtögetem az inspirációkat netről illetve újságokból. Ez az első felvonás, amolyan próba az "igazi" Halloween partyra:)
Ez a menü sütőtök krémlevesből, tejfölös mártogatósból és pókhálós muffinból áll.

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

kb. 800 g sütőtök felkockázva

1 fej vöröshagyma

4 kanál olíva olaj

kb. fél liter víz (annyi, hogy elfedje a tököt a fazékban)

zsálya, só,bors,szerecsendió ízlés szerint

100-150 ml főzőtejszín

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg, és magozzuk ki, majd kockázzuk fel (ez a munka oroszlán része). Ezután kockázzuk fel a hagymát is, és pirítsuk meg az olajon. Tegyük a lábosba a tököt a hagymára, öntsük fel a vízzel és a fűszerekkel, és hagyjuk főni. Ez eltart egy darabig, de ha kész van, botmixerrel pürésítsük. Utolsó lépésként öntsük bele a tejszínt is. Ha kell, még ízesíthetjük. Ha elragadott minket az őszi hangulat, (ahogy engem  is), akkor tálaljuk kisebb sütőtökökben a levest sajttal és pirított tökmaggal. No meg denevér formájúra kiszúrt pirítóssal :)

Tökös mártogatós

Hozzávalók: (4 főre)

4 nagy evőkanál tejföl

2 evőkanál majonéz

só, bors, 

friss vagy mirelit petrezselyem,
snidling, bazsalikom, kapor

egy csokor retek

2-3 szál répa

1 karalábé

4 szál szárzeller

ízlés szerint sajtos vagy natúr tortilla chips

A sárgarépát és a zellert vágjuk hosszabb csíkokra, a retkeket félbe a karalábét pedig kockákra. Ezután keverjük össze a szósz hozzávalóit egy kicsi tálban. Én ezt is, mint a levest kivájt tökben szervíroztam, viszont itt fontos, hogy a tállal együtt tegyük a tökbe a szószt. Tegyük egy nagyobb tálra a mártogatóst, és rendezzük el körülötte a feldarabolt zöldségeket, illetve a tortilla chipset. 

Pókhálós muffin

Hozzávalók:

100 g nutella

85 g olvasztott vaj

1 ek tej

200 g finomliszt

1 tk szódabikarbóna

50 g kristálycukor

1 tojás

140 ml tejföl/natúr joghurt
 
1 narancs reszelt héja és leve

A tetejére:

100-100 g tej(ét)- és fehér csoki

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra hőlégkeveréssel. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat. Ha nagyon folyékony, még egy kis lisztet keverjünk bele. Ezután barna vagy fehér muffin papírral béleljünk ki kettő 6 lyukas muffintepsit. Kétharmadig töltsük fel tésztával, majd 20 percig süssük őket. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd olvasszuk fel a két tábla csokit külön külön edénybe. A fehér csokit kanalazzuk egy habzsákba, vagy vastagabb nejlonzacskóba. A tejcsokival kenjük meg mindegyik tetejét, majd a fehér csokival rajzoljunk mindegyik tetejére 4 koncentrikus kört. Ezután egy fogpiszkálóval a közepétől haladva húzzunk sugár irányban vonalakat a pókháló formához. Pár percig hagyjuk dermedni, utána már ehetjük is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése