Majd mondhatni szembe jött az üzletben pár passiógyümölcs, mintha csak érezték volna, hogy ők lesznek az imádott sajttortám megmentői.Nekik köszönhető a legújabb próbálkozásom, ami azt hiszem meghozta a hőn áhított eredményt: gyorsan kész van, nem macerás, kifejezetten frissítő a citrom miatt és abszolút vendégség barát!
(A recept fél adagról szól, próbaképp így csináltam meg. Elfogyott volna bőven az egész adag is...)
Hozzávalók: (18 centis tortaformához)
Az alaphoz:
125 g keksz
(általában magas rosttartalmú kekszet írnak a receptek,
nekem vajas kekszem volt, de állítom ez is beválik)
50 g vaj olvasztva
A krémhez:
300 g krémsajt
(nem muszáj mascarpone, a "sima" cream cheese
felirattal ellátott verzió is tökéletes!)
1 citrom reszelt héja és leve
5 púpozott tk porcukor
1 vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
200 ml tejszín

Díszítéshez:
4 passiógyümölcs
kevés porcukor
Elkészítés:
Robotgéppel vagy sodrófával zúzzuk szét a kekszet. Mikor morzsa állagú már, keverjük hozzá az olvasztott vajat. Egy 18 centis kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral (ahogy az almás piténél is), majd nyomkodjuk bele a keksz morzsát. 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 12-24 percig.

Ha megsült a kekszalap, hagyjuk teljesen kihűlni. Vajazzuk ki a forma oldalát, és kanalazzuk rá a krémet. Legalább 4 órára tegyük a hűtőbe, de legjobb, ha egész éjszaka ott pihenhet.
Tálaláskor vágjuk félbe a passiógyümölcsöket, nagyon kevés porcukrot szórjunk rá, és keverjük össze a gyümölcs magos húsát. Rá is kanalazhatjuk a tortára, vagy akár kiskanállal ehetjük mellé. Persze bármilyen más bogyós vagy egzotikus gyümölcsöt ehetünk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése