2014. november 1., szombat

Citromos sajttorta

Tudni kell, hogy imádom a sajttortát, de eddig nem sokszor fogtam neki otthon. Valahogy sosem lett az igazi. Pár héttel ezelőtt már majdnem olyan lett, mint szerettem volna, annak meg az alapja nem tetszett, habár ízre tényleg (majdhogynem) tökéletes volt. Folytatva a kutatást, még mindig nem találtam olyan receptet, amivel maradéktalanul elégedett lettem volna.
Majd mondhatni szembe jött az üzletben pár passiógyümölcs, mintha csak érezték volna, hogy ők lesznek az imádott sajttortám megmentői.Nekik köszönhető a legújabb próbálkozásom, ami azt hiszem meghozta a hőn áhított eredményt: gyorsan kész van, nem macerás, kifejezetten frissítő a citrom miatt és abszolút vendégség barát!
(A recept fél adagról szól, próbaképp így csináltam meg. Elfogyott volna bőven az egész adag is...)

Hozzávalók: (18 centis tortaformához)

Az alaphoz:

125 g keksz
(általában magas rosttartalmú kekszet írnak a receptek,
  nekem vajas kekszem volt, de állítom ez is beválik)


50 g vaj olvasztva

A krémhez:

300 g krémsajt
(nem muszáj mascarpone, a "sima" cream cheese

 felirattal ellátott verzió is tökéletes!)

1 citrom reszelt héja és leve

5 púpozott tk porcukor

1 vaníliás cukor

1 tk vanília aroma

200 ml tejszín

1 zacskó habfixáló+ 1 vaníliás cukor

Díszítéshez:

4 passiógyümölcs 

kevés porcukor

Elkészítés:

Robotgéppel vagy sodrófával zúzzuk szét a kekszet. Mikor morzsa állagú már, keverjük hozzá az olvasztott vajat. Egy 18 centis kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral (ahogy az almás piténél is), majd nyomkodjuk bele a keksz morzsát. 180 fokra előmelegített sütőbe süssük 12-24 percig. 
Mialatt sül, készítsük el a krémet. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral verjük kemény habbá. Egy másik edényben keverjük ki a krémsajtot a porcukorral, citrom levével és héjával, a vanília aromával és vaníliás cukorral. Ebbe forgassuk bele óvatosan a tejszínhabot, és tegyük a hűtőbe.
Ha megsült a kekszalap, hagyjuk teljesen kihűlni. Vajazzuk ki a forma oldalát, és kanalazzuk rá a krémet. Legalább 4 órára tegyük a hűtőbe, de legjobb, ha egész éjszaka ott pihenhet. 
Tálaláskor vágjuk félbe a passiógyümölcsöket, nagyon kevés porcukrot szórjunk rá, és keverjük össze a gyümölcs magos húsát. Rá is kanalazhatjuk a tortára, vagy akár kiskanállal ehetjük mellé. Persze bármilyen más bogyós vagy egzotikus gyümölcsöt ehetünk hozzá. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése