2014. november 17., hétfő

Zserbó golyó

És igen, végre elkezdhetek karácsonyi recepteket, ízeket, illatokat ötleteket vadászni, most már talán "legálisan", hiszen november van. A cake pop-os tanfolyamnak hála picit elegánsabb külsőt adtam a kis golyóknak, amivel akár handmade karácsonyi ajándékként is megállnák a helyüket egy kis celofánnal és szép szalaggal. Íme egy falat karácsony, hangolódásképp:

Hozzávalók:

300 g darált háztartási keksz


200 g darált dió

kb. fél üveg baracklekvári

100 g étcsoki

100 g tejcsoki


napraforgó olaj

Opcionális:

saslik pálcák

hungarocell bármi, amibe szúrhatjuk a pálcákat
 (legjobb, ha egy cserépbe be tudjuk szorítani a hungarocellt)


apróra vágott kandírozott narancshéj 

Elkészítés:

Joggal pályázik ez az édesség a legegyszerűbb nyalánkság címére. 
A kekszet a dióval keverjük el (attól függően, hogy ki mennyire diósan szereti a zserbót lehet még növelni vagy csökkenteni a mennyiséget, ezzel egy kellemes diós állagot kapunk). Majd fokozatosan kanalazzuk hozzá a lekvárt, amíg kellemes vizes homok állagot nem érünk el, ami már tartja magát, ha gombócba gyúrjuk. Ezután egy tálcán tegyük a fagyasztóba legalább 15 percre. Amíg hűlnek, egy műanyag pohárban mikrózzuk meg a csokit, 20 másodpercenként állítsuk le, és keverjük össze. Ha már teljesen felolvadt, locsoljunk bele olajat, amitől szép fényes lesz a máz. 
Ezután két választásunk van:

Cake pop verzió:
Felezzük meg a saslik pálcákat, majd a gombócokba szúrjunk egy kis lukat, ahova az olvasztott csokival ragasszuk be a pálcákat. Ez kissé időigényes, de megéri. Ezután tegyük vissza a fagyasztóba, hogy megkössön a csoki. Készítsük elő a hungarocellt, majd kezdjük el mártogatni a nyalókáinkat, folyassuk le róluk a felesleges csokit, szórjuk meg a narancshéjjal, és szúrjuk bele a hungarocellbe. Célszerű szabaddá tenni a hűtőben egy polcot, ahol a kész sütinyalókák le tudnak hűlni (vagy ki kell rakni a kertbe/teraszra). A csokit olvasszuk mindig újra, fele ét fele tej arányban. 

Hagyományos verzió:
Ha nem szöszölünk a cake popokkal, a mélyhűtés után két kanál, vagy a kezünk segítségével is bemárthatjuk a golyókat a csokiban, vagy csak meg is locsolhatjuk őket, a végeredményt viszont mindkét esetben mindenképp hűteni kell, hogy a csoki ropogós legyen.
Ebből a mennyiségből körülbelül 40 db golyót kapunk, ami egy vendégségben, vagy vasárnapi, netán karácsonyi ebéd után hamar elfogy...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése