Hozzávalók:
300 g darált háztartási keksz
200 g darált dió
kb. fél üveg baracklekvári
100 g étcsoki
100 g tejcsoki
napraforgó olaj
Opcionális:
saslik pálcák
hungarocell bármi, amibe szúrhatjuk a pálcákat
(legjobb, ha egy cserépbe be tudjuk szorítani a hungarocellt)
apróra vágott kandírozott narancshéj
Elkészítés:
Joggal pályázik ez az édesség a legegyszerűbb nyalánkság címére.
A kekszet a dióval keverjük el (attól függően, hogy ki mennyire diósan szereti a zserbót lehet még növelni vagy csökkenteni a mennyiséget, ezzel egy kellemes diós állagot kapunk). Majd fokozatosan kanalazzuk hozzá a lekvárt, amíg kellemes vizes homok állagot nem érünk el, ami már tartja magát, ha gombócba gyúrjuk. Ezután egy tálcán tegyük a fagyasztóba legalább 15 percre. Amíg hűlnek, egy műanyag pohárban mikrózzuk meg a csokit, 20 másodpercenként állítsuk le, és keverjük össze. Ha már teljesen felolvadt, locsoljunk bele olajat, amitől szép fényes lesz a máz.
Ezután két választásunk van:
Cake pop verzió:
Felezzük meg a saslik pálcákat, majd a gombócokba szúrjunk egy kis lukat, ahova az olvasztott csokival ragasszuk be a pálcákat. Ez kissé időigényes, de megéri. Ezután tegyük vissza a fagyasztóba, hogy megkössön a csoki. Készítsük elő a hungarocellt, majd kezdjük el mártogatni a nyalókáinkat, folyassuk le róluk a felesleges csokit, szórjuk meg a narancshéjjal, és szúrjuk bele a hungarocellbe. Célszerű szabaddá tenni a hűtőben egy polcot, ahol a kész sütinyalókák le tudnak hűlni (vagy ki kell rakni a kertbe/teraszra). A csokit olvasszuk mindig újra, fele ét fele tej arányban.
Hagyományos verzió:
Ha nem szöszölünk a cake popokkal, a mélyhűtés után két kanál, vagy a kezünk segítségével is bemárthatjuk a golyókat a csokiban, vagy csak meg is locsolhatjuk őket, a végeredményt viszont mindkét esetben mindenképp hűteni kell, hogy a csoki ropogós legyen.
Ebből a mennyiségből körülbelül 40 db golyót kapunk, ami egy vendégségben, vagy vasárnapi, netán karácsonyi ebéd után hamar elfogy...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése