Szerintem a menzás betűtésztás paradicsom leves mindenki emlékezetében ott él. Talán ez volt azon kevés ebédek egyike, amit minden iskolában és óvodában finomra tudtak csinálni.
Ez most egy felnőttebb verziója ennek a levesnek, ideális a hűvös napokra.
Hozzávalók:
12-14 db paradicsom
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál olívaolaj
4 ágacska friss kakukkfű
(vagy 2 tk szárított)
125 ml víz (vagy zöldségleves/húsleves)
só, bors, chili
egy darabka parmezán
(kb 8 centis, gazdagabbá teszi a levest)
2 evőkanál vaj
kb. 50 ml főzőtejszín
Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát, és a fokhagymát, majd pároljuk az olajon, amíg átlátszóak nem lesznek.
A paradicsomokat kockázzuk fel, és tegyük a hagymákra a cukorral együtt, és kevergessük 5 percig. Ezután öntsük fel a vízzel (levessel), adjuk hozzá a kakukkfüvet, sót, borsot, egy kevés chilit és a parmezánt, majd fedjük le és 25-30 percig rotyogtassuk közepes lángon. Ha a paradicsomok megfőttek, vegyük ki a parmezánt és a kakukkfű ágakat, majd botmixerrel pürésítsük. Ezután egy szűrőn nyomkodjuk át a levest (mint ahogy az almás zellerkrémlevesnél is ) és tegyük vissza a gázra. Öntsük bele a tejszínt, forraljuk fel, majd tálalás előtt keverjük bele a két kanál vajat is. Sajtos pirítóssal vagy fűszeres kenyérkockákkal tálaljuk.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés