2013. november 13., szerda

Őszi búfelejtés

Ősz, hideg, pocsolyák, szél sok sok szín... Az őszi életérzés netovábbja számomra a fahéjas alma illata. Nemrég találtam ezt a receptet, picit továbbfejlesztettem. Íme:

Hozzávalók:


70 dkg reszelt alma

1 tojás

3 evőkanál cukor

2 vaníliás cukor

1 evőkanál fahéj

fél teáskanál szerecsendió

fél teáskanál gyömbér

6 evőkanál finomliszt

6 evőkanál rétesliszt

1 csomag sütőpor

10 dkg vaj

Mascarpone krémhez:

250 gr mascarpone

6 dkg szoba hőmérsékletű vaj

10 dkg porcukor

fél teáskanál vanília aroma

2 dl habtejszín

1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 180 fokra. Minden száraz hozzávalót, plusz a tojást és az almát összekeverjük egy tálban. (Én a lereszelt almára csepegtetek citromot a barnulás ellen, és megszórom fahéjjal, és hagyom állni kicsit, mielőtt belekeverem a tésztába).
 Jobban szeretek a 12 "férőhelyes" muffin formával dolgozni, mert ez éppen tökéletes nagyságú sütiket eredményez, és mivel ez egy elég szaftos, nem szokványos tészta, így jobb a kisebb formában megsütni (a többi muffin tésztához persze jó a "Nagy testvér", amibe egyszerre csak hatan férnek be.) Kanalazzuk a kapszlikba a tésztát, körülbelül a két harmadáig, hogy legyen helye megdagadni. Körülbelül 30 percig süssük (25 percnél érdemes tűpróbát végezni, állagtól függően még bent hagyni pár percre).
Ha megsült (és már kellően fahéj illatot áraszt az egész lakás), vegyük ki a sütőből, borítsuk a formából egy tálcára, tegyük be a következő adagot a sütőbe (vagy ha ügyesek vagyunk, rendelkezzünk legalább kettő 12 rekeszes formával, ami megkönnyíti az életünket). Amíg sülnek-hülnek a muffinok, készítsük el a krémet.
Egy tálban keverjük össze kézi habverővel a krém hozzávalóit, majd tegyük habzsákba, és hagyjuk a hűtőben pihenni. Fontos, hogy a muffinok amennyire csak lehet, hűljenek ki, különben lefolyik róluk a krém! Ha lehűltek, díszítsük a mascarponeval a muffinokat, és már ehetjük is. Vendégvárónak is jó, de még jobb, ha magunkat vendégeljük meg vele egy szomorkás őszi estén.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése