2013. november 12., kedd

Kar a lábé láb a karé...

Gyerekkor meghatározó eleme a főzelék.Anya, nagymama szereti, mert végre eszik a gyerek valami zöldséget, a gyerek meg vagy szereti (ami a jobbik eset) vagy nem. Engem speciel néhány képviselőjével ki lehetne kergetni a világból (lásd kelbimbó-kukorica-saláta főzelék... ; ) )  Lehet az borsó,krumpli, bab vagy a híres/hírhedt finom főzelék, mindenkinek az életében megfordultak ezek jó esetben heti rendszerességgel.Nekem az egyik kedvencem a nagymamám különleges karalábés verziója. Íme:

Hozzávalók: (kb. 6 főre)

Gombócokhoz:

70 dkg darált hús

negyed bögre főtt rizs

egy fej vöröshagyma

egy gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyem, só, bors

Főzelék:

4-5 zsenge karalábé (én az egy karalábé/fő arányt alkalmazom)

1-2 teáskanál cukor, só

Elkészítés:

A rizst kevés sóval megfőzzük, majd lehűtjük. Addig összevágjuk a hagymát és a petrezselymet a hagymavágóban, és ráborítjuk a darált húsra. Sózzuk, borsozzuk. Ha lehűlt a rizs, ráborítjuk a húsra, és jól összedolgozzuk. Gombócokká formáljuk és annyi vízbe feltesszük főni, ami ellepi. Amíg a gombóc fő, addig meghámozzuk a karalábékat, felkockázzuk, kis cukorral és egy zöldségleves kockával együtt felrakjuk annyi vízben, amilyen hígra akarjuk a végén a főzeléket. Ha megfőttek a gombócok, ne öntsük ki a főzővizet, mert ha túl sűrű lesz a főzelék, még higíthatjuk ezzel, mert az összes finom íz belefőtt. (Ha nem kell, a végén kiöntjük). Miután megpuhult a karalábé, tejfölös habarás jön, majd a gombócok. Forraljuk át, ha sűrű higítsuk, ha híg, még lisztezzük (türelemjáték ez a rész, kellemes főzelék állaga legyen a végére az a lényeg). Ha kell, ízesítsük kis cukorral, sóval, és egy csepp citromlével. Még melegében együk meg, garantálom, hogy így a legfinomabb :)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése