Hozzávalók: (kb. 6 főre)
negyed bögre főtt rizs
egy fej vöröshagyma
egy gerezd fokhagyma
ízlés szerint petrezselyem, só, bors
Főzelék:
4-5 zsenge karalábé (én az egy karalábé/fő arányt alkalmazom)
1-2 teáskanál cukor, só
Elkészítés:
A rizst kevés sóval megfőzzük, majd lehűtjük. Addig összevágjuk a hagymát és a petrezselymet a hagymavágóban, és ráborítjuk a darált húsra. Sózzuk, borsozzuk. Ha lehűlt a rizs, ráborítjuk a húsra, és jól összedolgozzuk. Gombócokká formáljuk és annyi vízbe feltesszük főni, ami ellepi. Amíg a gombóc fő, addig meghámozzuk a karalábékat, felkockázzuk, kis cukorral és egy zöldségleves kockával együtt felrakjuk annyi vízben, amilyen hígra akarjuk a végén a főzeléket. Ha megfőttek a gombócok, ne öntsük ki a főzővizet, mert ha túl sűrű lesz a főzelék, még higíthatjuk ezzel, mert az összes finom íz belefőtt. (Ha nem kell, a végén kiöntjük). Miután megpuhult a karalábé, tejfölös habarás jön, majd a gombócok. Forraljuk át, ha sűrű higítsuk, ha híg, még lisztezzük (türelemjáték ez a rész, kellemes főzelék állaga legyen a végére az a lényeg). Ha kell, ízesítsük kis cukorral, sóval, és egy csepp citromlével. Még melegében együk meg, garantálom, hogy így a legfinomabb :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése