2013. május 31., péntek

Tiramisu

Több recept után ez vált be nálunk a legjobban. Sőt, szerintem ez a recept egyenesen a világ legjobbja!
Vagyis egy hibája mégis van, valahogy sose sikerül belőle eleget csinálni....:)

Hozzávalók:

250 g mascarpone

kb 2-3 evőkanál porcukor (attól függően mennyire akarjuk édesre a mascarponés krémet)

3 db tojás

1 vanilíáscukor

kb 1 dl rum a kávéhoz (elhagyható)

2-3 dl kávé

20-25 dkg babapiskóta (a tepsi/jénai méretétől függően)

Elkészítés:

Mindenek előtt főzzük le a kávét (ha gyerkőc is eszik belőle, én koffeinmentesből szoktam).Ezután válasszuk szét a tojásokat, és verjük fel a fehérjéből a tojáshabot. (egy leheletnyi só segít, hogy keményebb legyen a hab). Ha ez megvan, akkor a porcukrot és a tojássárgájával keverjük habosra (kézi habverővel szoktam ezt is, mert jobban el lehet vele keverni a mascarponet), és adjuk hozzá a mascarponet. Ha már csomómentes a krém, hablapáttal, vagy fakanállal óvatosan keverjük bele a tojáshabot, hogy minél kevésbé törjön szét.
A már lefőtt kávénkhoz öntsük hozzá a rumot, és a zacskó vaníliás cukrot. Hagyjuk, hogy elolvadjon a cukor, addig rakjunk le egy sor babapiskótát a jénai aljára. A kávét egy evőkanál segítségével locsoljuk szét a piskótákon, nem kell, hogy ázzanak, elég, ha mindegyiknek barnás színe lesz. A piskótás réteget kövesse a krém, aztán megint a kávés piskóta. A tetején már csak krém legyen, és kedvünk szerint szórjuk meg kakóval, keserű kakóval, csokireszelékkel. Majd hagyjuk állni a hűtőben legalább 1, másfél órát, a legjobb, ha egész délután tud hűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése