2013. június 2., vasárnap

Rozmaringos-fokhagymás kenyér

A kenyér alaprecept az örök  kedvencemtől, Jamie Olivertől (...és egyszerűen csak főzz! )származik, a rozmaringos-fokhagymás ízesítés már maximálisan tőlem:)

Hozzávalók:

1 kg liszt + a behintéshez

bő 6 dl langyos víz

30 dkg friss / 3 csomag szárított élesztő

2 ek kristálycukor

2 csapott evőkanál só

3-4 db 10-15 centi hosszú rozmaring ág vagy 3 tk őrölt rozmaring

2-3 gerezd fokhagyma (attól függően, ki mennyire szereti)

Elkészítés:

Először is borítsuk ki a munkafelületre (vagy egy jó mély edénybe) a lisztet, fúrjunk bele egy kis mélyedést, ahova öntsük bele a víz felét, az élesztőt morzsoljuk/szórjuk bele, majd adjuk hozzá a cukrot és a sót, és keverjük szépen el.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot és a kinyomott fokhagymagerezdeket.
Lassan kezdjük el a mélyedésünk belső falát beomlasztani (de ügyesen, hogy nehogy kiléphessen a medréből a víz, és eláztassa a konyhát!). Addig kevergessük, amíg morzsalékos állagú nem lesz a tésztánk.
Ha elértük a morzsás állagot, adjuk hozzá a víz másik felét, és lisztezett kézzel dolgozzuk össze úgy, hogy minden csepp liszt belekerüljön az eredeti "liszt-vulkánból" a tésztába. Ezután kezdjük el úgy igazán megdagasztani, nyomkodni, hajtogatni a tésztánkat, körülbelül 4-5 percig gyürkőzzünk vele, amíg selymes és rugalmas nem lesz. Ezután tegyük be tálba, lisztezzük meg a tetejét,  fedjük le folpackkal a tálat, és hagyjuk kelni kb. 30 percig, amíg a duplájára nem kel. (meleg, párás, huzatmentes helyre tegyük, én téli időszakban a kályha elé rakom egy széken, nyáron pedig kb 50 fokra, hőlégkeverésre,  2-3 centire nyitott ajtajú sütőbe teszem)
Ha a tészta a duplájára kelt, fél perc alatt gyúrjuk át, ennyi idő elég, hogy kinyomkodjuk belőle a levegőt. Ezután újabb 30 perc-1 óra kelesztés következik.
Ezután, ha ismét a duplájára kelt a tésztánk, melegítsük elő a sütőt 185 fokra, hőlégkeverésre. Borítsuk a tálból egy sütőpapíros tepsibe a tésztát, és csúsztassuk be a sütőbe. Süssük harminc percig, majd szúrjuk meg hústűvel, ha még ragad rá a tészta, akkor tegyük vissza. Figyelgetni kell, nincs egyezményes sütési idő, ha már nem ragad rá a tészta a villára/hústűre illetve  ha megpaskoljuk, és kongó hangot hallat, akkor már tökéletes!
Hagyjuk fél órát hűlni rácson (már ha kibírunk ennyi időt), utána simán vajjal kóstoljuk meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése