Mondhatni a legkedvencebb tortám ez a kicsit savanykás, tejszínes krémes torta. Kutakodtam itthon a receptek között, és találtam egy újságból kivágottat, ezek után buggyant egyet az agyam, hogy "márpedig nekem feketeerdő tortát KELL sütnöm", ennek lett az eredménye ez a kissé rendhagyó torta...:)
Hozzávalók:
A tésztához: (26 cm-es formához)
1 joghurt
2 liszt
2 tojás
1,5 cukor
0,5 olaj
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
4 evőkanál holland kakaó
valamilyen savanykásabb lekvár (szerencsés, ha van meggylekvár, nekem szilvalekvárom volt, amit egy kis meggylével felhígítottam, és ezzel kenegettem a rétegeket)
A töltelékhez:
alsó krémréteg:
250 ml habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 zacskó vaníliás cukor (a habfixáló zacskóján is jelzik, hogy szükséges)
1 tk porcukor
kb 20 szem meggy a meggybefőttből + 2 evőkanál a meggyléből
középső krémréteg:
250 ml habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk porcukor
külső krém + díszítés:
250 ml habtejszín
1 zacskó habfixáló
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk porcukor
meggy (én 16 szemet használtam, de ahogy jól esik, úgy rendezzük el rajta)
csokireszelék
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a tészta alapanyagait, a joghurt poharát használva mércének. A legegyszerűbb piskóta, ami igazi családi recept nálunk. 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a rácson hagyjuk pihenni, amíg teljesen kihűl.
Amíg a tortánk hűlni fog, addig bekeverjük a krémeket. Az alsó krémrétegben van egy kis csavar, mely szerint a habfixáló utasításai szerint verjük fel a habtejszínt, de még ezek előtt tegyük a tejszínbe a 2-3 evőkanál meggylevet, így a végén egy halvány rózsaszín krémet fogunk kapni.
Tegyük félre a rózsaszín krémet, és verjük fel a másik 250 ml tejszínt is, a zacskó utasításai szerint. Tegyük mindkettőt hűtőbe.
Ennyi idő alatt körülbelül kihűlt a piskótánk. Most vegyük le róla a sütőformát.(ha még forrón levesszük, egyrészt megéget, másrészt összeesik a piskóta). Ha ezzel megvagyunk, akkor késsel vágjunk 3 egyforma vastagságú lapot a piskótából. Én nem bíztam a késes vagdosós dologban, mert nem gondoltam, hogy képes lennék egyforma szeleteket vágni, így fogtam a fehér cérnát, két-két mutatóujj-hüvelykujj kombinációval kifeszítettem és ennek segítségével vágtam megközelítőleg egyforma lapokat.Így:
A korongjainkat hagyjuk egymáson egyenlőre. Ha megvan a 3 korong, akkor tegyünk a piskóta tetejére egy lapostányért, fordítsuk meg, hogy az alja kerüljön felülre. Ezután rakjuk át egy tortatartóra, vagy nagyobb lapostányérra a legalsó korongot. (Innentől lesz érdekes a történet!) Kenjük meg a lekvárral, nem kell nagyon vastagon, csak, hogy mindenhol egyenletes legyen, ez segít majd, hogy ne száradjon ki a tészta. Jöhet a rózsaszín krém, hablapáttal (IKEÁ-ban vettem, rózsaszín és imádom:D ) kenegessük el a piskótán. Ha elegyengettük, kezdjünk el ollóval egyesével rávagdosni a meggyeket, amikor már kellemesen beterítette a krémet.
Jöhet az újabb tésztalap, rá a lekvár, a fehér krémünk, újból a piskóta, ez lesz a tortánk teteje, kenjük meg a lekvárral. Most verjük fel az utolsó 250 ml tejszínt a fixálóval, és szépen kenjük körbe vele az egész tortát. Ezután díszítsük a tetejét, ahogy kedvünk van, csokireszelékkel, meggyel...Jót tesz neki, ha legalább egy órát tud pihenni a hűtőben, nálam pihent egy éjszakát, és nagyon finom volt:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése