2015. június 19., péntek

Chia puding

A chia mag, vagy magyarul azték zsálya (mag) igazi "szuper kaja".
Nagyon magas az  Omega-3 zsírsav tartalma (100 grammban annyi van, mint 1,5 kg lazacban...) ami elengedhetetlen az emberi szervezet működéséhez. Viszont fontos szempont, hogy nem kell a vegáknak (vagy a lazacot nem kedvelőknek, mint én is) lazaccal tömniük magukat, ahhoz, hogy hozzájussanak ehhez a fontos aminosavhoz. 

Rengeteg vizet képes megkötni, ezáltal eltelíti a gyomrot, ami miatt a szénhidrát lassabban szívódik fel, ezért később leszünk éhesek. (Szóval abszolút támogatja a fogyókúrás törekvéseket!) 
Egy szó, mint száz, nagyon hasznos kis mag, akár pudingot csinálunk belőle, akár zabkására, gyümölcsre, turmixra szórjuk, és nincs önálló íze, úgyhogy nem tudja "elrontani" egyik fogást sem!

Alaprecept: (2-3 étkezésre elég)

150 ml folyadék (víz, tej, kókusztej, szójatej, gyümölcsturmix...)

3 evőkanál chia mag


Elkészítés:

A folyadékot sima falú edénybe (laposabb műanyag dobozba szerencsés) tesszük, majd kis habverővel elkeverjük benne a magot. Hűtőbe tesszük, és körülbelül egy óra múlva már ehetjük is. Mindenféle gyümölccsel, zabpehellyel, mandula illetve kókuszreszelékkel rétegezve isteni desszert, és még egészséges is! 

Változatok: 

Igazából csak a képzelet szab határt a különböző variációknak, íme pár kedvencem:

kókuszos -csokis ( 2 ek holland kakaó + pár csepp kókusz aroma, de legjobb a kókusztej)

vaníliás (vanília aroma, sőt ha vaníliás szójatejjel kombináljuk, még jobb)

banános- csokis (1 villával összetört érett banán, 2 ek holland kakaó, vanília aroma)

málnás (pürésített málna, 1-2 tk joghurt, vanília aroma, és kevés méz)

A sor folyamatosan bővülni fog, amint új változat készült, rögtön megosztom!:)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése